Loslaten en vergeven – Neem zelf je leven weer in handen

 In Uncategorized

Het leven zit vol teleurstellingen en botsingen. Hoe ga je daarmee om, laat je het doorsudderen en blijf je vol wrok zitten, of pak je het pro-actief op en durf je de confrontatie met jezelf aan?  Coaching is vaak een interessante ontdekkingsreis, waar je met een breder perspectief uitkomt.

Loslaten is gezond, zelfs essentieel

Het opkroppen van je emoties kan leiden tot stress, burn-out en depressie. Als je in staat bent die negatieve gevoelens los te laten dan is dat goed voor je gezondheid. Niet alleen voel je je krachtiger, ook is het beter voor je hart en bloedvaten en voor je immuunsysteem.

Alleen jij hebt er last van als iets je dwars zit

Voor iedereen is een eerste levensbehoefte om te worden gezien, erkend en gewaardeerd. Als je niet wordt gezien door een ander, als hij/zij niet waardeert wat jij allemaal doet, dan kun je dat als heel kwetsend ervaren. Als een ander jou iets heeft misdaan, kan dat jouw leven lang negatief beïnvloeden. Alleen jij voelt die pijn, de ander heeft nergens last van.  Als het jou lukt jouw woede en pijn los te laten, dan kun je voorkomen dat je nog last hebt van die ander.

Onderneem zelf actie

Als een ander jou iets heeft aangedaan, dan kun je dat voor jezelf vergeven en tegelijk blijven vinden dat het onvergefelijk was wat de ander jou heeft aangedaan. Je kunt het verleden niet veranderen. Wat je wel kunt veranderen, is hoe je omgaat met jouw gevoelens. Je kunt er positief voor kiezen om het gebeurde achter je te laten. Dat loslaten geeft jou energie en vrijheid. Vergeven is het bewust accepteren dat je het verleden niet beter kunt maken en je blik op de toekomst richten.

In feite kun je elke dag terugkijken en bedenken wat je van die dag wilt loslaten. Dat kan ook betrekking hebben op je eigen gedrag. Laat ook de kleine dingen los, zodat je niets opkropt. Als je dat regelmatig oefent met het volgende stappenplan, dan ben je beter in staat om ook grotere kwetsingen uiteindelijk los te laten.

Hoe doe je dat, loslaten?

Loslaten of vergeven is niet het goedpraten, ontkennen of vergeten wat er is gebeurd. Het gaat er niet om dat de ander wegkomt met zijn/haar daden, de consequenties daarvan zal hij/zij zelf moeten dragen.

Vergeven is het bewust loslaten van jouw eigen negatieve energie, zodat je zelf geen last meer hebt van de ander en wat die jou heeft aangedaan. Vergeven is een persoonlijke overwinning. Het levert jou rust op, meer ruimte voor positieve gevoelens en een krachtig zelfvertrouwen. Je hebt er de ander niet voor nodig.

Een coach kan helpen

Dit alles is niet altijd makkelijk. Neem er zoveel tijd voor als jij nodig hebt, soms kan het weken of zelfs maanden duren. Het kan helpen om dit samen met een coach te doen, vooral omdat het interessant is om samen te onderzoeken of er een patroon te ontdekken valt en waardoor het komt dat iets je zo diep kan raken. Met behulp van een visualisatie of ritueel kun je daar verder in komen dan je zelf zou bereiken.

Een stappenplan

Bij vergeving/loslaten volg je in je eigen tempo de volgende stappen.

  1. Realiseer je hoeveel pijn het doet wat er is gebeurd. Voel je verdriet, je pijn, je wrok. Formuleer zo precies mogelijk wat jou in die situatie zo gekwetst heeft en bedenk wat de diepere achtergrond is van je pijn. Zo buig je deze situatie om in een kans om oud zeer onder ogen te zien en dat uiteindelijk los te laten.
  2. Vraag je zelf vervolgens af of je dit de rest van je leven wil blijven voelen, of dat je die negatieve gedachten en gevoelens liever wilt loslaten.
  3. Besef dat dit jouw eigen pijn is waar jij last van hebt en dat jij er zelf voor kunt kiezen om die los te laten. Je hebt de ander er niet voor nodig. Je hoeft de ander ook niet te laten weten dat je hem/haar hebt vergeven, al mag dat wel als jij daar zelf behoefte aan zou hebben.
  4. Voel uiteindelijk wat een opluchting het is om jouw pijn of wrok te kunnen loslaten. Ook als je het niet vergeet, geef je jezelf ruimte voor positieve en krachtige gevoelens. Je neemt jouw leven weer in je eigen hand.
  5. Als het nare gevoel toch weer bovenkomt, denk dan bewust aan iemand van wie je houdt of aan een dierbare plek. Je kiest er telkens weer voor om te denken aan het positieve in je leven, voor het nu en voor de toekomst. De ander doet er niet meer toe.
  6. Als je het gebeurde aan iemand anders zou vertellen, vertel dan niet wat de ander jou heeft aangedaan, maar hoe positief en krachtig jij omgaat met de pijn die jij daarvan had. Vertel wat jij er zelf positief aan hebt gedaan om jouw negatieve gevoelens los te laten.
  7. Houd op met verwachten. Realiseer je telkens als je een verwachting van iemand hebt dat dat zo is en stop er dan mee. Jij hebt zelf de verantwoordelijkheid over jouw leven. Als je iets van een ander wilt kun je daar duidelijk over zijn en er concreet om vragen. Bedenk dat het de ander vrijstaat jou dat wel of niet te geven.

Gratis intakegesprek van een uur

Als coach kan ik je helpen met het loslaten van negatieve gevoelens, of met het verwerken van een blokkade, zodat jij daarna weer verder kunt met je leven.

Bel of mail me gerust, het eerste intakegesprek van een uur is gratis en vrijblijvend.

Marieke Zon,
NOBCO Gecertificeerd Coach bij Horizon Coaching te Naarden
Marieke@horizoncoaching.nl
tel 06 21 808 608

Jouw Reactie

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search