Coaching in een overlegscheiding/collaborative divorce.
Willen jullie zorgvuldig uit elkaar gaan met respect voor elkaar en zo weinig mogelijk impact voor jullie kinderen? Wil je een scheiding zonder escalatie, met ervaren professionals die aan jullie beiden duidelijk en geduldig uitleggen hoe de juridische situatie is, wat een rechter waarschijnlijk zou beslissen, waarover juridisch onduidelijkheid is en welke opties er zijn om ook daarover afspraken te maken?
Grip op je scheiding, redelijke afspraken en samen verder als ouders.
Voor wie is dit traject geschikt?
In de ruim 30 jaar die ik als advocaat scheidingsmediator heb gewerkt heb ik regelmatig cliënten in een overlegscheiding begeleid. Ik ken veel advocaten, mediators en andere professionals die familierecht als specialisatie hebben. Inmiddels heb ik een 2,5 jarige coachopleiding gevolgd en ben ik per 1 januari 2024 gestopt als advocaat. Ik ben nu als coach verbonden aan de Vereniging voor Collaborative Practice, de VvCP.
Vaak is mediation een goede manier om samen de gevolgen van jullie scheiding te regelen. Maar als er sprake is van
- grote ongelijkheid op het gebied van financiële/zakelijke kennis
- heftige emoties bij (een van) de partners
- een verslaving
- een gedragsstoornis
- een ingewikkelde financiële/zakelijke situatie zoals een aantal bedrijven (in dat geval wordt aan het team een financiële professional toegevoegd)
- een groot te verdelen/verrekenen vermogen
dan is een overlegscheiding voor jullie mogelijk de beste manier om toch samen tot duurzame afspraken over jullie scheiding te komen. Jullie worden dan begeleid door ieder je eigen advocaat-mediator, een coach die het ouderschap met jullie opstelt en alle plenaire besprekingen voorzit en indien nodig een financieel deskundige die ook mediator is. Allen zijn aangesloten bij de VvCP.
Hoe ziet een overlegscheiding eruit?
Beide partners hebben een eigen advocaat-mediator die is verbonden aan de VvCP. Beide partners kiezen samen een coach. Het maakt niet uit of je eerst naar een coach gaat of eerst naar je advocaat-mediator. Bij de advocaat-mediator leveren jullie alle relevante stukken en informatie aan. Ieder bespreekt samen met zijn/haar advocaat-mediator wat er juridisch van toepassing is op jullie scheiding. Soms is het heel duidelijk wat de uitkomst in een procedure bij een rechtbank zou zijn, soms is de rechtspraak zo dat er verschillende mogelijke uitkomsten zijn. In zo’n geval zijn er diverse manieren om alsnog samen tot redelijke afspraken te komen. De advocaat-mediators bespreken samen hoe de juridische en financiële gevolgen van deze scheiding naar hun mening geregeld zou moeten worden. Zij hebben ook contact met de coach. Deze begeleidt beide partners samen bij het tot stand komen van het ouderschapsplan. Tevens vindt er met beide partners individueel een coachgesprek plaats. De coach luistert ook naar de kinderen, vanaf ca 5 jaar, altijd op een manier die past bij hun leeftijd. Kinderen mogen niet zelf kiezen, ook niet vanaf hun 12e jaar. Het is wel de bedoeling dat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met wensen van de kinderen, voor zover redelijk en praktisch uitvoerbaar.
Ik werk samen met de advocaat-mediators die aangesloten zijn bij de VvCP. Als jullie eerst bij mij een afspraak hebben dan kan ik jullie helpen om bij jullie passende advocaat-mediators te vinden. Als jullie eerst een afspraak bij een advocaat-mediator hebben, dan kunnen jullie diegene vragen of hij/zij mij als coach wil benaderen.
Wil jij weten of in jouw situatie een overlegscheiding de beste optie is?
Mail naar: marieke@horizoncoaching.nl of bel 06-21808608.